Op deze pagina kunt u antwoord vinden op veel gestelde vragen. Met welke techniek kunt u het beste starten als u wilt leren schilderen. Of misschien twijfelt u, omdat u denkt dat u eerst goed moet kunnen tekenen?
Moet ik eerst leren tekenen, voordat ik kan gaan schilderen?
Wat moet ik kiezen acrylverf of olieverf?
Wat is het verschil tussen olieverf en watervermengbare olieverf?
Wat is het verschil tussen aquarel en de andere schildertechnieken?
Wat is het verschil tussen aquarel en de andere schildertechnieken?
Zijn goedkope verf en penselen goed genoeg om mee te starten?
Hoe maak ik mijn penselen goed schoon?
Hoe breng ik een plaatje over op het doek?
Sommige mensen vinden het vals spelen als je gebruik maakt van hulpmiddelen om iets over te brengen op het doek. Dat is het niet. Het is één ding om de eerste opzet te hebben. Maar daarna begint het echte schilderwerk pas. Je schildert immers je eerste opzet toch weer weg.
Kies wat voor jouw handig is en goed voelt. Maak gebruik van een beamer, carbonpapier, via een rastervergroting of via de aloude hand-oogmeting gecombineerd met uit de losse hand tekenen.
Moet je eerst je schildersdoek met Gesso voorbewerken?
Bijna alle doeken zijn al voorbehandeld in fabriek. Gesso kun je dus achterwege laten. Gesso is bedoeld om een hechtende ondergrond te verkrijgen. Op een ondergrond wat nog niet voorbehandeld is met Gesso, bijvoorbeeld onbehandeld linnen of een stuk hout, daar kan je Gesso op doen.
Acrylverf en olieverf hechten heel goed op een voorbehandeld schildersdoek. Wat je soms wel kan hebben, is dat acrylverf (op waterbasis) toch niet goed lijkt te pakken op het voorbehandelde doek. Dit komt omdat het doek door de verpakking, het behandelen van het doek een vetlaag heeft gekregen. En vet en water gaan niet samen. Je kan proberen eerst het doek vetvrij te maken door een doekje met een beetje dreft erover heen te halen en goed daarna af te spoelen.
Kan je Gesso ook voor reliëf gebruiken?
Gesso is niet bedoeld om reliëf op te bouwen, gesso is bedoeld om een hechtende ondergrond te verkrijgen. Vind je het leuk om voorafgaande aan je olie- of acrylverf schilderij een reliëf aan te brengen dan kan dat met speciale mediums. Mediums zijn kleurloos en kun je mengen met verf of pigment voor de juiste kleur. Let er wel op dat je mediums koopt die bedoeld zijn voor olie of acryl. Je kan ook voor het schilderen met modelleerpasta een structuur aanbrengen op het doek. Dit is later niet meer te veranderen, dus je moet van te voren goed weten wat je eindplaatje moet worden. Ook met andere dan schildermaterialen kun je de verf een bepaalde structuur geven, zoals met papier of suiker.
Waarom kan je geen acrylverf over olieverf heen zetten?
Acrylverf droogt op tot een harde laag verf. In tegenstelling tot olieverf, die droogt op tot een elastische laag.
Je kan zonder consequenties een elastische laag over een harde laag heen zetten. Want als het schilderij door temperatuurschommelingen (warmte en kou) zal krimpen en uitzetten, zal de soepele olieverflaag netjes mee bewegen en niet loskomen. Doe je het echter omgekeerd, dan zal in de loop der tijd de harde verflaag loskomen van de soepele laag olieverf.