Aquarel

WAT IS AQUARELVERF

Aquarelverf is een transparante verf in tegenstelling tot olie- of acrylverf. Het vraagt daarom ook om een andere techniek van schilderen.

EIGENSCHAPPEN

Aquarelverf bestaat vrijwel alleen uit zuivere pigmenten vermengd met Arabische gom als bindmiddel. Er zitten dus geen vulmiddelen verwerkt in aquarelverf.


WIT

Bij het aquarelleren wordt met wateroplosbare transparante verf op speciaal dik aquarelpapier geschilderd. Kenmerkend voor aquarel is dat er geen wit is in de technische zin. Wit is namelijk een dekkende kleur. Het pigment is transparant, zodat het papier erdoorheen schemert. Bij de klassieke wijze van aquarelleren wordt er geen wit gebruikt. Het wit in een aquarel is afkomstig van het papier.

VORM

Aquarelverf wordt tegenwoordig in verschillende vormen geproduceerd. Zelfs in aquarelstiften en aquarelkrijt. De meest gangbare vormen zijn:

  • Blokjes, of napjes, bestaande uit gewalst pigment vermengd met gom dat bij napjes in een metalen of plastic bakje geperst is. Er zijn tegenwoordig handige reissets te koop.
  • Tubes, een uitvinding uit het midden van de negentiende eeuw, waarin de verf als een uitknijpbare pasta geleverd wordt. De pasta bestaat voor ongeveer de helft uit water. Als je voor tubes kiest, let erop dat je dan ook een palet aanschaft.


Beide vormen hebben hun voor en nadelen. Ik gebruik beiden door elkaar.

Merken: Winsor & Newton, Talens met Van Gogh, Daniel Smith, Schmincke

Aquarelcursussen