Acrylverf

Wat is acrylverf

 

Acrylverf is een synthetische verf die heel veelzijdig is. Deze verf heeft de voordelen van aquarelverf maar ook van olieverf. Dat maakt acrylverf bijzonder geschikt om van alles mee te doen. De verf is zowel transparant als dekkend te gebruiken en je kan er van alles doorheen mengen, zodat de verf korrelig, glanzend, dik etc. wordt.

Eigenschappen

Verf bestaat uit twee hoofdbestanddelen; een pigment en een bindmiddel /medium. In het geval van acrylverf is dat bindmiddel een kunsthars. Acrylverf is een kunstharsverf die met water te verdunnen is. Na verdamping van het water is de verf niet meer oplosbaar in water.  Dus tijdens het schilderen is de verf oplosbaar en te verdunnen met water. Na het drogen echter niet meer. Het bindmiddel, de acrylhars, droogt vrij snel.

Kwaliteit en prijs

 

Het duurste bestanddeel is het pigment. Afhankelijk van hoe men deze pigment uit de natuur verkrijgt, is de prijs hoger. Zo zie je vaak bij goedkope verfsoorten, dat er heel weinig pigment in de verf is verwerkt en dat men “lege” vulmiddelen gebruikt om de juiste hoeveelheid te krijgen. Met als gevolg dat deze kleuren niet kleurecht zijn en vaak in de tijd vervagen. Ook als je met wit mengt krijgen zij niet de mooie volle kleur.

Mediums

 

Je kan verschillende soorten mediums gebruiken met acrylverf om verschillende effecten te bereiken. Maar voor het gewoon schilderen en mengen volstaat water.

Basiscursus

De basiscursus gaat in op de veelzijdigheid van acrylverf en is een goede introductie van acrylverf.

Merken: Talens Amsterdam, WInsor & Newton Galeria, Reeves 123 Systems, Golden, etc.